Ugrás a tartalomra

2015 legnagyobb meglepetései a divatvilágban

Raf Simons távozása a Diortól, Alber Elbaz elbocsátása a Lanvin kreatív igazgatói székéből, Tim Banks kilépése a style.com-tól...ez csak néhány 2015 számos meglepetése közül, melyeket a divatvilág tartogatott. Tagadhatatlanul eseménydús év van mögöttünk, de vajon mi az oka a közelmúlt számos személyi változásának? A divat által támasztott elvárások megnövekedése és felgyorsulása, esetleg a tervezőkre és divatszakemberekre nehezedő megnövekedett nyomás? Válságban van a divatszakma? Nehéz lenne ezekre a kérdésekre választ adni, ezért mi nem is vállalkozunk rá, csupán számba vesszük a 2015-ös legnagyobb meglepetéseit.

Raf Simons távozása a Diortól egyike volt 2015 legváratlanabb eseményeinek a divatvilágban. A designer csupán 3 és fél évig látta el a női ready-to wear, haute couture és kiegészítő kollekció kreatív igazgatói tisztjét, de kézjegyét tagadhatatlanul otthagyta a legendás divatház kreációin az utóbbi években. Simons azzal indokolta távozását, hogy több időt szeretne szentelni egyéb szenvedélyeinek és elsősorban saját márkájával szeretne foglalkozni. Utódjáról egyelőre még nem tudni semmit.
surprise01

Azok az igazán izgalmas divatpillanatok, melyekre szó szerint senki sem számít. Ben Stiller és Owen Wilson megjelenése a Valentino divatbemutató fináléján pontosan ilyen volt. A divathét közönségét teljesen váratlanul érte a Zoolander című film két színészének felbukkanása a kifutón. Ez egy olyan tökéletes pillanat volt, ahol összekapcsolódik a film és a divat világa egy mesterien kivitelezett marketingfogásban, amiről hetekig beszélt az egész világ.
surprise02

Alber Elbaz elbocsátása a Lanvintől (csupán egy héttel Raf Simons Diortól való távozása után) már kevésbé volt kellemes meglepetés. A designer 14 évig volt a francia divatház vezető tervezője, és olyan egyéni látásmóddal gazdagította a Lanvin örökséget, amit biztosan nem lehet majd pótolni. A pletykák szerint a divatház tulajdonosával, Shaw-Lan Wanggel és az igazgatójával, Michèle Huiban-nal való nézeteltérése miatt kellett távoznia. Ő maga így fogalmazott: “csak remélni tudom, hogy a Lanvin megtalálja azt az üzleti szemléletmódot, amire szüksége van.”
surprise03

Mi a Caitlyn Jenner jelenséget is 2015 legnagyobb divatpillanatai közé soroljuk, hiszen amikor az egykori olimpikon, Bruce Jenner először jelent meg nőként a Vanity Fair címlapján, az egy annyira hatásos divattörténeti pillanat volt, amire még nagyon sokáig emlékezni fogunk. Annie Leibovitz remek fotói azonnal divatikont varázsoltak a transznemű hírességből, és ez a lapszám volt 2015 legtöbbet vitatott és idézett magazinmegjelenése.
surprise04

Mi történt Tim Banks-szel és a style.com-mal? A híres divatkritikus 2009-2015-ig volt az egyik legfontosabb online divatportál főszerkesztői tisztjéte, és augusztusban azért távozott, hogy elfoglalhassa új posztját a The Business Of Fashion főszerkesztőjeként.
surprise05

Amikor Frida Giannini elhagyta a Guccit, hatalmas űrt hagyott maga után, hiszen az ő egyedi stílusa az utóbbi években elválaszthatatlanná vált a Gucci stílustól. Amikor a szinte ismeretlen Alessandro Michele-t nevezték ki utódjának, a divatvilág csak találgatni tudott, milyen esz az új Gucci imázs. Az eredmény? Zajos siker, ugyanis Michele víziója pont annyira újító és izgalmas, hogy még nem idegen a divatház tradícióitól, frissessége és ötletessége viszont nagyon jót tett az új Gucci kollekcióknak. Alig várjuk a folytatást!
surprise06

A képek forrása: Getty Images