Ugrás a tartalomra

2015 a divatban – a legjobb divatbemutatók

Amikor visszatekintesz a tavalyi évre a divatban, melyek azok a momentumok és események, melyek számodra kiemelkednek? Látványos kreációk a vörös szőnyegen, extravagáns és inspiráló bemutatók, dizájnerek felemelkedése, úgy divatikonok bemutatkozása? Számtalan emlékezetes divatpillanat volt 2015-ben, annyi, hogy nem is mernénk vállalkozni a felsorolásukra. Van azonban egy feladat, amit tudunk teljesíteni, és örömmel tesszük meg, ez pedig 2015 számunkra legkülönlegesebb, legkiemelkedőbb kollekcióinak bemutatása. Igyekeztünk olyan divatbemutatókat választani, melyek valamilyen szempontból forradalmiak voltak – szerencsére nem szűkölködött ilyenekben az elmúlt 12 hónap.

2015 ősz/tél - Moschino – A játékos

insert Moschino

Élénk színek, harsány neon árnyalatok, color block megoldások, patchwork farmer, fekete és arany, humor és természetesen a poplukultuális utalások...az őszi/téli Moschino kollekció Jeremy Scott összes jellegzetes stílusjegyével büszkélkedhetett. Ami számunkra mégis igazán különlegessé tette, az a játékosság, ahogy kedvenc gyermekkori rajzfilmhőseink megjelennek a ruhákon, olyan friss ötlet ez, amitől ez az utóbbi évek egyik legjobb Jeremy Scott által tervezett Moschino kollekciója lett. 

2015 ősz/tél Balenciaga – A nosztalgikus

insert Balenciaga

Ez a csodás kollekció egy gyönyörű tiszteletadás volt a divatház múltja, valamint az alapító, Cristobal Balenciaga személyes stílusa előtt. A fazonok is a múlt divatját idézték: kerek szabású kabátok, buborékszoknyák, állógallér, szövetkosztümök, és mindez csodás díszítésekkel...csupa olyan darab, melyet a régmúlt elegáns hölgyei is szívesen viseltek volna.  

2015 ősz/tél Givenchy – A vad

insert Givenchy

Egyvalamire egészen biztosan sokáig emlékezni fogunk Ricardo Tisco show-jából: ez pedig a piercingek és arcékszerek merész használata. A ruhák is egy sajátosan sötét, dekadens hangulatot árasztottak, amit a tervező latinos és viktoriánus stíluselemekkel tett igazán izgalmassá, melybe a testékszerek és a szigorú hajfonatok egy kis vadságot csempésztek. 

2015 haute couture ősz - Jean Paul Gaultier – A teátrális

insert Gaultier

Ha csak egy haute couture bemutatót kellene kiemelnünk a tavalyi évből, mindenképpen Jean Paul Gaultier lélegzetelállító kollekciójára esne a választásunk. Miután felhagyott a pret-a-porter kollekciók tervezésével, Gaultier minden kreatív energiáját a couture vonalnak szenteli, és ez igen látványos darabokban mutatkozott meg most is. Kollekciójában minden olyan elem jelen volt, ami a francia tervezőt híressé tette, és senki nem csinál nála jobban a divatiparban. Olyan volt ez a bemutató, mint egy Gaultier-retrospektív, mégis volt benne számtalan új ötlet és modern frissesség, méghozzá páratlan művészi igénnyel. Mesteri szabásvonalak, tengerész stílus, kontrasztokkal való játék, férfias és nőies elemek találkozása, és természetesen a színpadiasság...ettől lesz egy Gaultier kollekció igazán különleges, ugyanakkor az új felhasználási módoknak köszönhetően forradalmi is.

2016 tavasz/nyár - Alexander McQueen – A romantikus

insert McQueen

Alexander McQueen és a romantika? Első hallásra szokatlan ez a találkozás, ám Sarah Burton legfrissebb kollekciójával bebizonyította, hogy ez a stílus is nagyszerűen összeegyeztethető a divatház hagyományaival. Inspirációt a történelmi korok és az angol vidék stílusából merített, és ezek a nosztalgikus, pasztellszínű darabok gyönyörű hímzésekkel és romantikus díszítésekkel egy egészen különleges, meseszerű világot keltettek életre, melynek sajátos fűszert adott a tervezőnő merész szabásvonalaival. Tökéletes összhatás. 

2016 tavasz/nyár - Louis Vuitton – A high-tech 

insert Vuitton

Ahol a divat és a technológia találkozik. A legújabb Louis Vuitton kollekció képviselte a tervező, Nicolas Ghesquiere rajongását a sci-fi és az anime műfaja, a videojátékok, a modern technológia és természetesen a divat iránt.  Ahogy ő fogalmazott: “mindannyian egy új dimenzióban élünk, ahol életünk részévé kell tennünk a világ legújabb digitális, virtuális és cyber innovációit.” Pontosan ezt valósította meg a kifutón. Motorosdzsekik, buborékszoknyák fémes hímzésekkel, lézervágott bőr ruhadarabok, gyöngyös díszítésű kötöttek, űrhajóminta és még számos különleges részlet árulkodott arról a nézőpontváltásról, amit a tervező ezzel a kollekcióval bevezetett a Louis Vuitton világába. 

2016 tavasz/nyár Marc Jacobs – A bohém

insert Marc Jacobs

A kék-piros-fehér színkombináció dominanciája, játékos minták, izgalmas fazonok és merész, bohém rétegezés jellemezte Marc Jacobs friss kollekcióját, mely a legnagyobb amerikai művészetnek, a mozinak állított emléket. A kreációk közelről megvizsgálva még izgalmasabbak, hiszen számtalan különleges és mesterien kidolgozott részlet díszíti őket, és ettől igazán ellenállhatatlanok. 

2016 tavasz/nyár - Carolina Herrera  - Az álomszerű

insert Herrera

Ahogy a tervezőnő fogalmazott, most éli “rózsaszín korszakát”, és ezt tökéletesen bizonyította ezzel a csodásan romantikus kollekcióval. A rózsaszín és ciklámen számos árnyalatát felvonultatta harmonikus lilákkal és fehérrel kiegészítve, az eredmény pedig egészen álomszerű lett. Ezek a minden részletében művészi igénnyel készült kreációk utánozhatatlan nőiességet sugároznak, egy klasszikus, elegáns világot, amibe belépve mi is rózsaszínben láttunk mindent. 

2016 tavasz/nyár - Jil Sander – A minimalista 

insert Jil Sander

Ha visszafogott, minimalista stílusról beszélünk, az biztos, hogy a Jil Sander divatháznak ez a specialitása. Rodolfo Paglialunga csodás sziluettjei tökéletesen viszik tovább a cég hagyományait, és a kellemes natúr színű darabokat élénk árnyalatokkal és cseles szabásvonalakkal bolondította meg, tavaszra egyszerűen tökéletes. Nekünk a vidám kis kalapok, és nyitott vállú ingek különösen tetszettek. 

2016 tavasz/nyár – Dsquared – A színpompás

insert Dsquared

Ha a legszebb és legélettelibb színeket keressük, amit a 2015-ös kollekciók mutattak, számunka az egyértelmű győztes a Dsquared tavasz/nyári kifutója. Ezek a strand által ihletett darabok látványos élnék színekkel, csodás mintákkal és merész color block megoldásokkal fantasztikusan vidám és fiatalos hangulatot árasztanak. Az olasz designer páros ismét bebizonyította, hogy ha fiatalos, szexi és merész kreációkról van szó, senki sem csinálja ezt náluk jobban.


A képek forrása: Getty Images