Ugrás a tartalomra

2017 Resort/Cruise - legfrissebb kedvenceink

Miközben mi végre a nyár első igazán kellemes napjait élvezzük, és friss nyári ruhatárunkat próbálgatjuk, a világ legnevesebb divatházai éppen a 2017-es resort – vagy más néven cruise - kollekcióikat prezentálják. Korábban már írtunk róla, mi is ez, de nem árt feleleveníteni, mert egyre gyakrabban lehet ezekkel a kifejezésekkel találkozni: a resort/cruise kollekciók a divatházak tavaszi-nyári szezont megelőző kollekciói, melyeket minden év májusában mutatnak be. Az elnevezés onnan ered, hogy egykor a divatházak prominens vásárlói ebben az időszakban vásároltak be luxus vakációikra. Ezek az elő-kollekciók azóta egyre fontosabb szerepet kaptak a divatházak és a divatvilág eseményei között, a legnevesebb divatházak között pedig kialakult egyfajta versengés, hogy ki tudja a legkülönlegesebb helyszínen bemutatni ezeket a kollekciókat. A hagyomány Karl Lagerfeldtől ered, aki mindig valamilyen egzotikus helyszínre álmodta meg a Chanel resort divatbemutatóit, és azóta többen is követték a példáját. Ki volt az idei szezon nyertese? Maga Lagerfeld, a fülledt hangulatú kubai Chanel bemutatóval, vagy Alessandro Michele, aki a londoni Westminster apátságba helyezte el a Gucci show-t? Döntsétek el ti! Posztunkból pedig megismerhetitek a legnagyobb divatházak különleges, 2017-es resort kollekcióit.

Chanel

collage chanel

Karl Lagerfeldet ezúttal Kuba forró hangulata és különleges atmoszférája inspirálta, ezért úgy gondolta, hogy a leghitelesebb hely, ahol ezt a kollekciót bemutathatja, nem más, mint Havanna utcái. A kollekció természeten a klasszikus Chanel megoldásokat magéban foglalta, így megjelentek a kontrasztos fekete-fehér, férfias és nőies elemeket ötvöző kreációk, melyeket a tervező bohókás, ötvenes éveket idéző autós mintákkal tett eklektikussá. Az eredmény egy lezseren elegáns, kényelmes kollekció lett. Egyes öltözékek látványos szoknyamegoldásokat vonultattak fel, fodros és flitteres díszítésekkel, melyekhez nagyszerű kontrasztot adtak a panama kalapok, valamint a -stílusosan Che Guevara-t idéző- sapkák. Érdemes megfigyelni a szuper kényelmes lábbeliket is: csodásan nőies szettjeihez Karl Lagerfeld lapos talpú cipőket, flip-flopokat és papucsszandálokat társított. A látványos show-t pedig egy igazán különleges fináléval zárta: a modellek és a közönség táncra perdültek egy rögtönzött utcabálon, így igazolva, hogy a divat elsősorban arról szól, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Louis Vuitton

collage lv

Talán nincs is izgalmasabb város most, 2016 nyarán Rio de Janeiro-nál. Most az egész világ szeme a brazil nagyvároson van, ezért is volt tökéletes döntés Nicolas Ghesquiere részéről, hogy itt mutatta be a Louis Vuitton 2017-es resort kollekcióját. A művészi ihletésű kreációk nagyszerűen érvényesültek az Oscar Niemeyer által tervezett Niterói Kortárs Művészeti Múzeumban. Maga a múzeum is egy építészeti csoda, és igazán látványos díszlet egy olyan divatbemutatóhoz, melyet a művészet és az építészet ihletett. A kreációk konstruktivista és absztrakt megoldásai, szabálytalan szabásvonalai olyanok voltak, mintha valaki a modern művészetet lefordította volna a divat nyelvére. A fiatalosan sportos ruhadarabok számtalan csodás, művészien kidolgozott részletüktől váltak igazán különlegessé.

Christian Dior

collage dior

Az egyik legnagyobb múltú divatház továbbra is átmeneti időszakát éli az új vezető tervező kinevezése előtt. Ezért ez a mostani cruise kollekció sem akart forradalmat csinálni, az ideiglenes tervezők inkább törekedtek, hogy kellemes, viselhető ruhákkal megmutassák, mitől is olyan időtállóak a Dior divathagyományok. Hűséges vevőiknek vidám, fiatalos és viselhető szetteket vonultattak fel ebben az eklektikus és lezser kollekcióban, ami elsősorban a nőiességről szólt. Egy kis izgalmat csempésztek bele a különböző mintatársításokkal, vidám virágmintákkal, látványos puffos ujjakkal és a már ikonikussá vált kabátruhákkal. Klasszikus Dior stílus egy kis modern csavarral.

Gucci

collage gucci01

A Gucci még mindig friss tervezője, Alessandro Michele nem akármilyen helyszínt választott a 2017-es resort divatbemutató helyszínéül: a brit uralkodóház koronázási templomát, a Westminster apátságot Londonban. Igazán merész és inspiráló választás volt, hiszen hatásosabb helyszínt nehéz enne elképzelni. A ruhák a Michele-től megszokott bohém és eklektikus világot hozták, merész színekkel, vidám mintákkal, játékos mintatársításokkal, kontrasztos összeállításokkal, androgün fazonokkal, valamint rengeteg retro és bohém részlettel. A tervező így fogalmazott a helyszínválasztással kapcsolatban: “itt keveredik a punk, a viktoriánus és az excentrikus stílus – ennyi inspirációval egész életemben tudnék dolgozni!” Ezek az inspirációk mind nyomot is hagytak a mega-kollekción, mely a luxusdivat egészen újszerű megfogalmazásának is tekinthető. Nem egyetlen meghatározó outfit volt a kollekcióban, hanem rengeteg, és mindegyikben volt valami egészen egyedi és különleges, amivel a fiatal divatrajongó generáció könnyedén azonosulhat.

featured gucci


A képek forrása: Getty Images