Ugrás a tartalomra

Andy Warhol pop-art világa

(1928.08.06 – 1987.02.22)

"Inkább egy ruhát tennék ki a falra, mint egy festményt, te nem?"

Egy modern kortárs művész számára a legnagyobb kihívás, hogy valami igazán maradandót alkosson. Egy olyan világban, ahol mindent új médiumok uralnak, trendek bukkannak fel és tűnnek el egy pillanat alatt, és a régi gyorsan elfelejtődik, igazán nagy tehetségű művészek tudják csak hosszan fenntartani az emberek érdeklődését, és hosszú távon inspirálni őket. Azon kevesek egyike, akinek ez sikerült, méghozzá nem is akárhogyan, Andy Warhol, aki ma ünnepelné születésnapját. Ma rá emlékezünk, legnagyobb vívmányai felelevenítésével.

Pop artist and film-maker Andy Warhol (1928 - 1987). (Photo by Express Newspapers/Getty Images)

„Nem számít, milyen lassan mész, csak ne állj meg.”

Warhol volt az elindítója a 20. század legfontosabb művészeti mozgalmának, a pop-artnak. Több különböző médium vegyítésével dolgozott, foglalkozott kézi rajzzal, nyomdai technikákkal, festéssel, fotózással, textilnyomással, szobrászattal, filmekkel és zenével is, igazi modern polihisztor volt. Egy művész fontossága azonban nemcsak az általa hátrahagyott műalkotásokban mérhető, hanem abban is, miként inspirálta kortársait és az utókort. Warhol hatása pedig már életében is nagyon nagy volt, és máig sem merült feledésbe. The Factory nevű művészeti stúdiójában híres művészek, designerek, drámaírók, zenészek, transzvesztiták, Hollywood-i hírességek és műpártolók gyűltek össze. Képzeljétek magatok elé azt a jelenetet, ahogy Andy Warhol, Keith Haring, Jean-Michael Basquiat és Madonna ülnek egy asztalnál, és az életről, művészetről, szexről és önkifejezésről beszélgetnek. Az a korszak, amikor ilyen dolgok történnek, biztosak lehetünk benne, hogy mély nyomot fog hagyni a világ művészeti örökségén.

Pop Art Portraits - Photocall

„Ne gondolkodj a művészeten, csak alkoss. Ha gondolkodjon rajta mindenki más, hogy jó-e vagy rossz. Addig is, amíg ők gondolkodnak rajta, te alkoss még többet.”

Warhol mindent tudott a popkultúráról és a fogyasztói társadalomról, amit csak tudni lehetett. Sőt, zsenialitása pont abban rejlett, ahogy a popkultúrát vegyítette a magas művészettel és megtalálta a kapcsolódási pontokat. Csak néhány példa, hogy ezt szemléltessük: ő volt a The Velvet Underground rockzenekar producere és menedzsere, az Interview magazin alapítója, számos könyv szerzője, és hozzá köthető a popkultúráról szóló egyik leghíresebb kifejezés, a „15 perc hírnév”

„A jövőben mindenki híres lesz 15 percig.”

Warhol munkássága elválaszthatatlan a popkultúrától. Nem csoda, hogy a mai napig számos művész és designer őt tekinti első számú ihletforrásnak. A divat és a pop-art is kéz a kézben járnak, és rengeteg divattervezőre volt hatással, Jean Charles de Castelbajac-tól kezdve Gianni Versace-n, a Prada-n valamint a Celine-en keresztül a Moschino-ig. Elég csak Jeremy Scott rendkívül élénk színeire és popos témáira gondolni. Sőt, a Pepe Jeans-nek évek óta van egy kimondottan Andy Warhol művészetének dedikált kollekciója.

A divatvilág a mai napig életben tartja az emlékét. Számos művész és tervező inspirálódik a munkáiból, és gondoskodnak róla, hogy az általa képviselt stílus soha ne menjen ki a divatból.

Szívesen viselnél Warhol-ihletésű ruhadarabokat? Akkor nézd meg az Andy Warhol by Pepe Jeans kollekció darabjait a Fashion Days-en!

IRÁNY A SHOP!


A képek forrása: Getty Images