Ugrás a tartalomra

Elegáns és divatos: A gallér!

Nem szokatlan dolog, hogy a divattervezők egyre többször nyúlnak vissza a régmúltba egy-egy ötletért és igyekeznek kreatív leleményességgel átültetni napjaink divatjába. Ebből kifolyólag mostanában bukkantak fel a XVI. században unisexként befutott gallér többféle „átiratai” a boltok polcain. Kezdetben a gallér megnevezést a lovagi páncélok vállrészére használták, majd a szövetből készült változatai II. Lajos korában kezdtek népszerűvé válni.

Mindenkinek a szeme előtt vannak a barokk és reneszánsz alakok híres festményei, ugye? Az akkori darabokat malomkerékgallérnak nevezzük, de ezt a fazont nem lehetett volna abban a formájában a mindennapi öltözködésbe átültetni. Ellenben egy jelmezbálon nagyon jól mutathat és a kizárólag kifutókra szánt, Haute couture ruhákon is előszeretettel alkalmazzák a tervezők.

A most divatba jött darabok sokkal kevésbé meghökkentőek és monumentálisak, mint az elődjeik. Bármilyen felsőt, fazontól függően elegánssá vagy figyelemfelkeltővé varázsolnak a gallérra rávarrt arany szegecsek, fényes strasszok vagy gyöngyök.

Emellett megjelentek ékszer formában is, az úgynevezett gallérnyakláncok, amik akár szövetből is készülhetnek és – mobilitásából kifolyólag - még a régebben a szekrényünkben porosodó blúzokat és pólókat is egyszerűen izgalmasabbá tehetjük.

Fotó: www.fashiondays.hu /Maiocci - már lezárult akciónk/

Íme egy ékes példája annak, hogy mennyire sokszínű lehet a divat. Ami egykor unisex darab volt, egy kis tervezői kreativitással ruhatárunk egyik legnőiesebb kiegészítőjévé válhat. Mi azt javasoljuk bátran hordjátok akár színházba vagy egy egyszerű munkanapon is!