Ugrás a tartalomra

Így maradj FITT otthon!

Most, hogy hosszabb otthonmaradásra rendezkedünk be, és szó szerint újra kell terveznünk az életünk minden aspektusát, át kell gondolnunk, mi az, amit tudunk folytatni, csak máshogy, és mi az, amiről egyelőre le kell mondanunk. A jó hír az, hogy a SPORT az előbbi kategóriába tartozik, hiszen számos olyan mozgásforma van, amit otthon, bármekkora lakásban is könnyedén végezhetünk!

sport

Ráadásul a mozgás most kiemelten fontos az egészséges immunrendszerhez, valamint rendszerességet visz az életünkbe és feltölt, tehát érdemes megtervezni, hogyan tudunk sportolni úgy, hogy el sem hagyjuk a lakást.

Az első és legfontosabb dolog, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét. Ha eddig sem te voltál a legnagyobb sportember a világon, ne most vesd bele magad 100%-kal, hanem csináld lépésről lépésre. A szakemberek szerint most a legegészségesebb heti 3 napon 1-1 óra mozgást bevezetni, és kezdd az alacsony intenzitású sportokkal (erre konkrét tippeket is lentebb a posztban).

sport

A másik fontos dolog, amit be kell tartani, a rendszeresség. Gondold át, mely napokon és melyik napszakban tudod ezt a heti 3 órát (3 különböző napon) mozgásra szánni, és azok az időpontok legyenek többé-kevésbé fixek. Tudjuk, hogy sokkal nehezebb az elhatározást úgy megtartani, hogy nem veszel most fitneszbérletet, nincs egy edző, aki instruál vagy egy terem, ahova szívesen jársz. Gondolj arra, hogy most az otthonod az edzőterem és jegyezd fel az időpontokat, amikhez tartod magad!

sport

Lényeges a megfelelő sportruházat is, ami az általad választott mozgáshoz ideális. Attól, hogy otthon vagy, nem jó ötlet például pizsamanadrágban és csúszós zokniban jógázni, mert többet árthatsz vele, mint használsz. Mi szeretnénk ebben is segíteni, ezért összegyűjtöttük neked azokat a sportos darabokat, melyek otthoni mozgáshoz is ideálisak. Itt találsz hibátlan sportruházatot NŐKNEK, itt pedig FÉRFIAKNAK.

Most, hogy az alapokat átbeszéltük, térjünk rá arra, hogy milyen mozgásformák végezhetők otthonról. Talán több is, mint gondolnád, és a legtöbbhöz még drága eszközökre sem lesz szükséged!

            1. JÓGA

A lehető legjobb alap, amivel indíthatsz. Számos ingyenes online jógaóra érhető el, sőt a jógaoktatók most live órákat is csinálnak. Próbálj ki egyet! Ha még újdonság számodra, akkor mindenképpen egy kezdőknek szóló jógával indíts, ezt az oktatók jelezni fogják. A jógában az a szuper, hogy ellazít, feltölt és erősít is, és a gyakorlatok egyéni adottságidhoz, erőnlétedhez mérten alakíthatók (ezt minden jógaoktató mondani fogja az óráján, ne aggódj). Szerezz be egy polifoamot, jóganadrágot és felsőt, és válassz ki egy neked tetsző órát!

sport

2. GERINCTORNA ÉS PILATES

Sok közös jellemzőjük van a jógával, tehát ez lehet mondjuk a második szint. Nagy előnye, hogy tartásjavító, állóképesség-növelő, és annak a bizonyos core trainingnek az alapja, amire minden edző esküszik. Az egyik legegészségesebb mozgásforma, amit csak választhatsz, és szintén nem kell hozzá semmilyen speciális eszköz, jógaöltözékedben nyugodtan csinálhatod.

sport

3. ALAKFORMÁLÓ TORNA

Vannak azok a klasszikus gyakorlatok, amikkel nem lehet hibázni, és ha rendszeresen végzed őket, szuper alakot varázsolnak. Felülések, lábemelések, hasizom, csípő és fenék gyakorlatok, guggolás, kitörés – hogy csak a legismertebbeket említsük. Számos edző készített szuper letölthető, vagy youtube-on elérhető programokat, hosszabb és rövidebb változatban is, amiket bármi kipróbálhat. Pro tipp: vond be a gyerekeket is, nekik sem árt egy kis plusz mozgás most, hogy a négy fal között élik ők is az életüket!

sport

4. SÚLYZÓ ÉS KETTLEBELL

Ha már korábban beszerezted ezeket az eszközöket, most használd őket rendszeresen! Nagyszerű izomerősítő gyakorlatokat végezhetsz velük, a legtöbbre talán az edzőtermi látogatásokból emlékszel is. A kis kézi súlyzókat pedig akármikor előveheted, akár akkor is, amikor egy kis szünetet tartanál a home office-ban.

sport

5. FIT BALL

Ha van egy fit ballod, az is nagyon változatosan használható. Először is cseréld le néha a székedet a labdára, mert nagyon jót tesz a hátadnak, ha időnként fél vagy egy órát labdán ülve dolgozol. A legtöbb fit ball gyakorlat tartásjavító, arról nem is beszélve, hogy nagyon jó buli! A labdával egyetlen unalmas perce sincs az edzésnek, keress egy online órát, ami szimpatikus, és kezdd el! Fontos, hogy ehhez kelleni fog egy jó edzőcipő is, hogy biztonságosan meg tudd támasztani magad, amikor a labdán ülsz.

sport

+ most nem említettük a szobabiciklit, a lépcsőzőt vagy az elliptikus trénert, hiszen nincsenek minden háztartásban, de ha neked van, akkor hajrá! Minél változatosabb mozgásokat viszel be a heti rutinodba, annál kevésbé fogsz ráunni a dologra. Ne feledkezz meg a nyújtásról sem a mozgás végén! Csak így lesz teljes a sportolás, izmaidnak szüksége van rá. Szánj rá legalább 10 percet, majd pihenj egy kicsit és relaxálj.

sport

Tervezd meg az otthoni sportolást, nézd át az otthoni kelléktáradat, és ami esetleg hiányozik, azt könnyen beszerezheted válogatásainkból:

OTTHONI SPORTRUHÁZAT NŐKNEK 

OTTHONI SPORTRUHÁZAT FÉRFIAKNAK