Ugrás a tartalomra

Így öltözz, ha ALMA alkat vagy!

Mi, itt a Fashion Days-nél most pár napot az ALKATTÍPUSOK szerinti öltözködésnek szentelünk. Ezt a témát kiemelten fontosnak tartjuk a divatban, hiszen tudjuk, hogy a legelőnyösebb ruhadarabok kiválasztása nem mindig olyan egyszerű. Legyünk őszinték: a legtöbb nő nem klasszikus modellalkat, valamint egy csinos nő szépségén is csorbát tud ejteni a rossz ruhaválasztás.

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legelőnyösebb ruhadarabokat, elsősorban ismerned kell saját ALKATODAT, mert minden testalkatnak más és más dolgokra kell figyelnie, más lesz előnyös és előnytelen. Szerencsére a dolog nem ördöngösség, úgy pedig különösen nem, ha a téma első számú magyarországi szakértője, Lakatos Márk van segítségünkre a tanácsadásnál. ?

A női alkattípusok meghatározásánál elsősorban a vállak, a mellkas, a derék és a csípő szélességét és ezek egymáshoz viszonyított arányait nézzük, ez a 4 fő alkattípus megkülönböztetésnek a kulcsa.

Márkkal közösen 4 csodás hölgyet, akik az egyes alkattípusokat képviselik, Márk pedig megmutatja, milyen ruhákat választana nekik, amikben igazán dögösek lehetnek.

alma04

(Fornarina ing, United Colors of Benetton nadrág, Fornarina táska, Steve Madden szandál)

Alma típusunk Bíró Anett, aki egy nagyon csinos alma testalkatot képvisel, amiről a következőket kell tudni:

AZ ALMA ALKAT: a felsőtest (mellek és has) a legteltebb az egész alakján, ehhz képest a lábai vékonyak, formásak.

Híres ALMA alkatú hölgyek: Tóth Vera, Amy Schumer, Jennifer Hudson

Lássuk Márk szavaival, mit kell tudni az ALMA alkatról és mit érdemes figyelembe venni ruhaválasztásnál, ha te is ALMA vagy!

„Ha ALMA típus vagy, akkor bizonyára magadra ismersz a következő sorokban: Ezt az alkatot erősebb felsőtest, teltebb mellek és hasvonal, azonban karcsúbb csípő és lábak jellemzik, amit érdemes is hangsúlyozni! Kifejezetten fontos a jó fehérnemű! Egy fekete és egy testszínű alakformáló top és body nagyon jó szolgálatot tesz a mindennapokban és különleges alkalmakon is.alma03

(Closet LONDON ruha, Call It Spring táska, Steve Madden szandál) A cél: a formás lábakon legyen a hangsúly, keressük a szűkülő szárú, akár mintás vagy élénkebb színű nadrágokat. Ruhákból az erősebb anyagúakat válasszuk, amelyek trükkös szabásuknak köszönhetően a derékvonal teltségét megtörik akár ráncolással, akár átlapolós megoldással, akár alakformáló panelekkel (kontrasztos színekben) Felsőkből a mell alatt szűkülőket érdemes keresni, amelyek a felsőtest legkarcsúbb pontját hangsúlyozzák, és nem sátorként lepleznek mindent, emellett legalább fenék alá érnek, de akár combközépig is futhatnak. Az ujjas felsők és ruhák általában szebben formálják az alakot, leplezik a felkar teltségét és a kerekded vállakat - ideálisan a felkar közepéig vagy könyék alá érjen, de nyáron választhatnak rövidebb, lazább ujjakat is, amelyek csak a vállat takarják.alma02

(Only farmerdzseki, Zee Lane Denim ing, b.young farmernadrág, Zee Lane szandál, Aldo táska) A rövid dzsekik szuperül állnak az Almáknak – a hajtóka nélküli megoldások a legjobbak, ha ilyet nem találunk, az egyszerűségre törekedjünk. Érdemes épp csak a mellig felhúzni a cipzárt, kiemelve a derekat, megemelve a kebleket, és feltűrni vagy felhajtani az ujjakat, amely sokkal lazábbá teszi az összhatást. Amit érdemes kerülni: a felsőtestet erősítő megoldásokat, amelyek a Körtéknek nagyon jól állnak. Elhagyni a magasan záródó felsőket, vagy nyújtsuk meg egy hosszabb lánccal optikailag, a kerek nyakvonalak helyett pedig a V dekoltázsrészű felsők, pulóverek és tunikák között keresgélni. A V-vonal mindig nyújtja az alakot, a kerekség viszont teltebbnek mutat!alma01

(Lakatos Márk: Another Influence farmerdzseki, Napapijri póló, Guess kendő)Tehát ha te is alma alkat vagy, akkor a számodra előnyös ruhák: a lábakat lehet hangsúlyozni, jók a rövidebb (de nem túl rövid) szoknyák, szűkebb nadrágok, és hosszabb blúzok, blézerek, kardigánok, lazább felsők, amik nem helyeznek túl nagy hangsúlyt a felsőtestére. A figyelmet mintákkal is lehet a lábak felé irányítani.

Amit inkább kerülj, ha alma alkat vagy: olyan darabok, amik a mellet, felsőtestet optikailag szélesítik: vízszintes csíkozású felsők, túl nagy minták a felsőtesten, túl rövid felsők.


Fotók: Viszlay Márk

Styling: Lakatos Márk:

Modell: Bíró Anett