Ugrás a tartalomra

Így öltözz, ha OSZLOP alkat vagy!

Mi, itt a Fashion Days-nél most pár napot az ALKATTÍPUSOK szerinti öltözködésnek szentelünk. Ezt a témát kiemelten fontosnak tartjuk a divatban, hiszen tudjuk, hogy a legelőnyösebb ruhadarabok kiválasztása nem mindig olyan egyszerű. Legyünk őszinték: a legtöbb nő nem klasszikus modellalkat, valamint egy csinos nő szépségén is csorbát tud ejteni a rossz ruhaválasztás.

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legelőnyösebb ruhadarabokat, elsősorban ismerned kell saját ALKATODAT, mert minden testalkatnak más és más dolgokra kell figyelnie, más lesz előnyös és előnytelen. Szerencsére a dolog nem ördöngösség, úgy pedig különösen nem, ha a téma első számú magyarországi szakértője, Lakatos Márk van segítségünkre a tanácsadásnál. ?

A női alkattípusok meghatározásánál elsősorban a vállak, a mellkas, a derék és a csípő szélességét és ezek egymáshoz viszonyított arányait nézzük, ez a 4 fő alkattípus megkülönböztetésnek a kulcsa.

Márkkal közösen felkértünk 4 csodás hölgyet, akik az egyes alkattípusokat képviselik, Márk pedig megmutatja, milyen ruhákat választana nekik a Fashion Days-ről, amikben igazán dögösek lehetnek.

oszlop04

(Closet London overál, Love Moschino táska, Steve Madden szandál)

Oszlop típusunk Nyaka Dóri, aki egy törékeny oszlop testalkat, mit gondolsz, te is ebbe az alkattípusba tartozol?

AZ OSZLOP ALKAT: vékony, törékeny alkat, nincsenek igazán kiugró dimenziói, sem mellben sem csípőben. A derékrész szinte egy vonalban van a mell- és csípőrésszel.

Híres OSZLOP alkatú hölgyek: Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Keira Knightley, Angelina Jolie, Taylor Swift

Lássuk Márk szavaival, mit kell tudni az OSZLOP alkatról és mit érdemes figyelembe venni ruhaválasztásnál, ha te is OSZLOP vagy!

"Ha OSZLOP típus vagy, akkor bizonyára magadra ismersz a következő sorokban: Fiús, csontos alkat, amelyet általában nőiesebbé szeretnének tenni, de sokan éppen az alkat szögletességét szeretik megtartani, ezt mindenki maga érzi, mi áll közelebb a stílusához. Hasonló szélességű a váll, a derék és a csípő – a modellek is hasonló arányokkal rendelkeznek, ezért szinte minden fazon jól áll nekik, szabadon válogathatnak akár a nőiesebb ruhák, akár a lazább szabású darabok között is.oszlop02

(Guess Jeans ing, United Colors of Benetton nadrág, Zee Lane Collection táska, Aldo szandál) Törekedni szoktunk a derék hangsúlyozására, ezt azonban teljesen alakra simuló darabok helyett alakkövető ruhákkal próbáljuk elérni. Finomítják a fiús alkatot a nőies, organikus minták, a derekat, csípőt, mellet hangsúlyozó szabások. A szigorú geometriai minták helyett érdemes a nőiesebb organikus minták között keresgélni – virágmintás, levélmintás, állatmintás darabok. Nagyon feminin hatása van a pöttyöknek, a fodroknak, pliszírozásnak, a lágy anyagoknak, mint a csipke, a tüll, a selyem, ezek közül is érdemes néha egy-egy darabot becsempészni a szettbe.oszlop03

(Zee Lane Denim ing, Funky Buddha farmernadrág, Call It Spring táska, Zee Lane cipő) Az oszlop hölgyeket többnyire csinos, vékony, hosszú lábak jellemzik, amelyeket érdemes mutatni – azonban, ha a lábakat mutatjuk, felülre érdemes zártabb felsőt venni és fordítva. Problémát jelenthetnek a túl rövid ujjak, nadrágszárak – ebben olyan benyomást kelthet egy magasabb hölgy, mintha kinőtte volna a ruháit. Ha valakinek szélesebb a válla, érdemes a csípőre nagyobb fókuszt helyezni, nagyobb mell esetén pedig hangsúlyozni a derekat, hogy elkerüljük a kismama-hatást."oszlop01

(Lakatos Márk: EDC by Esprit farmerdzseki, Napapijri póló, Lancetti kendő)

Tehát ha te is oszlop alkat vagy, akkor a számodra előnyös ruhák: amik nőiesítik ezt a kicsit fiús alkatot, kerekítik a csípőt és a mellet, valamint hangsúlyozzák a derekat. Jók a nagy szoknyák, lágy esésű anyagok, rétegek; és szuper hír, hogy az oszlopoknak a rövidnadrágok és a miniszoknyák, valamint a crop topok is nagyszerűen állnak.Amit inkább kerülj, ha oszlop alkat vagy: túl nagy lepelruhák, derékvonal nélküli ruhák, maxiruhák, amikben eltűnik az irigylésre méltóan csinos és vékony alakod.


Fotók: Viszlay Márk

Styling: Lakatos Márk:

Modell: Nyaka Edina Dóra/ Dorothy Style