Ugrás a tartalomra

Lakatos Márk stíluskalauza a színtípusokhoz

Hoztunk nektek nőnapra egy igazán különleges ajándékot: a lehetőséget, hogy kihozzátok magatokból a maximumot, és megtaláljátok azokat a színeket, amik a legjobban állnak nektek, és melyek viselésével igazán gyönyörűek lehettek! Ehhez a téma első számú magyarországi szakértőjét, Lakatos Márkot hívtuk segítségül, aki 4 különböző színtípusba tartozó, gyönyörű bloggerlány stylingját megalkotva kalauzol titeket a színek világában, és elárulja, hogyan tudjátok ti is megállapítani saját színtípusotokat.

Lássuk Márk szavaival!

"Sokan, sokszor kérdezték tőlem az évek során: Miért jó, ha tudjuk a színtípusunkat? És egyáltalán, mi ez a nagyon misztikusnak hangzó dolog?

Ahogy az alkattípusunk ismerete, úgy a színtípusé is szuper mankó lehet – ez utóbbi segít abban, hogy tudjuk, melyek a számunkra előnyös és előnytelen színek, árnyalatok.

mark02

(Lakatos Márk: Pepe Jeans London kabátEsprit ingEsprit csokornyakkendő)

Ez egyfajta sorvezető a vásárlásnál, ami vezeti a szemet és a kezet, és így felesleges köröket spórolhatunk meg, ami még egy shoppingmániás hölgynek is hasznos lehet – főleg online vásárlásnál, ahol nem lehet a termékeket a tükörben ellenőrizni.

Első lépésként 4 alaptípusra bontjuk a hölgyeket:

TAVASZ

NYÁR

ŐSZ

TÉL

Ennek persze semmi köze ahhoz, hogy mikor születtünk, vagy ahhoz, hogy milyen évszak van éppen. Adott évszak-színtípushoz tartozni csak annyit jelent, hogy az arcunkon megjelenő színek (haj-, bőr- és szemszín) alapján milyen palettáról érdemes válogatni, ha szeretnénk a lehető legjobban kinézni.

A legnagyobb különbség az, hogy a Tavasz és az Ősz meleg színtípusok, így hozzájuk jellemzően a meleg, élettel teli színek passzolnak, Tavaszokhoz a friss, gyümölcs- és virágszínek, az Őszeknek az őszi erdő, a levélhullás színei. A Nyár és a Tél ennek épp az ellenkezője, ők hideg színtípusok, így a hideg árnyalatokban virulnak ki igazán: a Nyarak a pasztelles, selyemcukorkás színekben, a Telek pedig az intenzív, vibráló árnyalatokban, amelyek a többi típust elnyomják.

csoportkep01

(Nyár típus: Red Valentino ruhaFornarina táskaTél típus: Silvian Heach Collection pulóver&tüllruha szettZee Lane hátizsákTavasz típus: Pepe Jeans London blúzVero Moda farmernadrágTosca Blu táskaŐsz típus: Only dzsekiSilvian Heach Collection ingTally Weijl farmeroverálMango táska)

Hogyan állapítsuk meg a színtípusunkat? Először is, ha nem tudod tutira megállapítani egyetlen pillantásból, hogy hideg vagy meleg a színtípusod (nem annyira egyszerű, tudom én), teszteld le egy karakteres ékszerrel vagy anyaggal! Ehhez használjuk az ezüstöt (hideg) és az aranyat (meleg), úgyhogy ezeket vedd is magadhoz. Ezután odaállsz a tükör elé, és úgy tartod a smink nélküli arcod alá az ékszert vagy ruhadarabot (nappali fényben), hogy más szín ne zavarjon be a ruházatodban. A legtöbb nőnek (és természetesen a pasiknak is) az egyik vagy a másik szín jobban áll általában - ezzel ki is derül, hogy a hideg vagy a meleg színek dominálnak a palettádban. Előfordul, hogy valakinek trükkösen keverednek a színei, nem érez különösebb különbséget az arany és az ezüst között, azaz a hideg és a meleg egyesül benne, és így több szín is jól áll neki. (Jolly joker lehet a rózsaarany, ami egyfajta átmenet a meleg és a hideg színek között és épp ezért sokan szeretik viselni.) A színtípus meghatározásának lényege, hogy azt kell nézni, mely színek állnak jól, melyektől ragyog igazán az arc. A profi elemzéshez színkendőket használunk, ebből derül ki, hogy a fő színtípuson kívül milyen altípusba tartozik az alany és pontosan milyen színek állnak jól neki. A pasztellek vagy a neon színek? A kék árnyalatai vagy inkább a pirosak? Ezekről érdemes akár fotókat is készíteni magatoknak! Színtípust megállapítani fotóról nagyon nehéz, a legtöbb embernél csak élőben, természetes fénynél lehet biztosat mondani.mark01

(Lakatos Márk: Levi's farmerdzsekiNapapijri pólóPepe Jeans London kendőVersace Jeans farmernadrágLevi's farmertáska)

Hogy haladjunk tovább?

A színeknek szerintem három csoportja van: a „rémesen áll”, az „elmegy”, az „ebben szuperül festenék”. De miről ismerjük fel őket? A „tuti” kategóriát gyorsan be lehet azonosítani! Ha egy szín jó, akkor életre kel az arc, felcsillan a szem, ragyog a haj! Mikor ilyet találsz, azt mondják a barátnőid: „ezzel fiatalodtál vagy 5 évet”. Ez azért elég jól hangzik, igaz? A „rémes” kategória felismerése is nagyon könnyű, ami jó hír! Ehhez nem kell más, csak visszatérni a tükrünkhöz és a szintén smink nélküli (vagy maximum natúr sminkes) archoz tartani az árnyalatokat. Ha egy szín nem ideális, akkor sápaszt, öregít és eltorzítja a színeinket (zöldít, sárgít, pirosít, szürkít – akár a hajat, akár az arcot). Az „elmegy” kategóriát se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen hiába találunk rengeteg ruhát a boltokban, általában a divat aktuális színeiből dolgozik minden gyártó, így ezeket valamennyire igazítanunk kell magunkhoz. És erre szolgál a smink! Egy kis pirosító, egy jó rúzs (ami harmonizál az öltözékkel), egy szép szemfesték vagy highlighter rengeteget segíthet abban, hogy ne szívjon le egy szín. A másik trükk, hogy felteszünk a sálat, így nem lesz az "elmegy" szín közvetlenül az arcunk közelében, vagy egyszerűen nadrág/szoknya/cipő/táska formájában választjuk. Vannak, akik trükkösen másik színtípusba szeretnének tartozni, és ezzel összezavarják a palettájukat. Például nem szeretik a seszínű/egérszínű hajukat, ami alapvetően hűvös tónus (és nincs vele semmi baj, nagyon különleges), ezért aranyló vagy rezes árnyalatúra festik. Ezért érdemes megmaradni a hideg vagy meleg színeknél legalább, ha hajat festünk, szebb lesz az arc harmóniája és több szín fog jól állni.csoportkep02

(Nyár típus: Red Valentino ruhaFornarina táskaMihaela Glavan szandálTél típus: Silvian Heach Collection pulóver&tüllruha szettZee Lane hátizsákGino Rossi cipőTavasz típus: Pepe Jeans London blúzVero Moda farmernadrágTosca Blu táskaZee Lane papucsszandálŐsz típus: Only dzsekiSilvian Heach Collection ingTally Weijl farmeroverálMango táskaSteve Madden cipő)

Egy fontos dolog van, legyetek kritikusak! Csak azért, mert valaki imádja a feketét, és ezt hajlamos megtámogatni azzal az érvvel, hogy a divatszakértők szerint az mindenkinek jól áll, nem biztos, hogy tényleg így van. A slankító hatása nem vitatható, de ezt el tudjátok érni akár egy trükkös szabással is és egy olyan színnel, ami egyébként jobban áll. Lehet, hogy a fekete helyett érdemes egy elegáns sötétkéket, sötétzöldet választani, vagy ha mégis a feketénél maradtok, azt megtámogatni egy vagány sminkkel vagy egy kicsit mélyebb dekoltázzsal!"

És íme, a hölgyek, akiket Márk tetőtől talpig felöltöztetett saját színtípusuknak megfelelően!

Dóri, a PandArte bloggere Tavasz, Hédi, a Hédinke bloggere igazi Nyár, Viki az 11ground by Viktoria Bolla bloggere Ősz, Bogi, az Én jobban bloggere pedig tökéletes Tél típus.

tipusok01

(Tavasz típus: Zee Lane Denim ruhaEsprit táskaNyár típus: Only pulóverZee Lane Denim farmernadrágTed Baker táskaŐsz típus: United Colors of Benetton maxiruhaVersace Jeans táskaTél típus: Esprit bőrdzsekiJdY póló, New Look nadrágTosca Blu táska)

Videónkban Márk még több érdekességet elárul a színtípusokról:

Hogy érzed, tudod már, hogy melyik színtípusba tartozol? Márk most a bloggerhölgyek segítségével  megmutatja, mi jellemzi az egyes típusokat, és kinek mely színek állnak jól! Kattints, és találd meg saját színpalettádat, amitől sugárzóan gyönyörű leszel!

TAVASZ típus

NYÁR típus

ŐSZ típus

TÉL típus