Ugrás a tartalomra

Öltözz a színtípusodhoz ősszel is! Stílustanácsadók elárulják leghasznosabb tippjeiket

Többször foglalkoztunk már a színtípusokkal, hiszen ha tudod, hogy te melyik típusba tartozol, akkor sokkal biztosabban tudsz választani olyan ruhadarabokat, melyek jól állnak neked, és ezáltal megteszel egy nagyon fontos lépést a tudatosan kialakított és jól kombinálható ruhatár felé. Ezáltal elkerülhető a sok soha nem használt ruha kallódása, a reggeli tanácstalanul álldogálás a szekrény előtt, hogy „mit vegyek fel?”? miközben teli a gardrób, mégis úgy érzed, hogy egyik darabhoz sincs kedved igazán. Ez utóbbinak sokszor az az oka, ha nem tudatosan, olykor impulzívan vásárlunk, és sok olyan dolgot is beszerzünk, melyeket aztán nem fogunk hordani.

gardrob

Igen, a jelenséget ismerjük, de hogyan lehet ezt elkerülni? Hogy érjük el, hogy öröm legyen kinyitni a szekrényt? Hogyan alakíthatunk ki egy olyan ruhatárat, amit szeretni fogunk, számtalan kombinációt tudunk belőle létrehozni, és bármihez is nyúlunk, biztosan lehetünk benne, hogy az a ruhadarab előnyös nekünk? Nos, pontosan ezt kérdeztük 4 stílustanácsadótól.

színtanácsadók

Keszler Ágnes a Kommunikáció & stílustól, Kocsis Éva, a Your Style Guide-tól, Kovács Delinke alias Delistyle, valamint Varga-Győrik Georgina a True Colours-tól mindennapjai a színekről, a stílusról és a harmóniáról szólnak, hiszen szín- és stílustanácsadással foglalkoznak, abban segítenek, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat a megfelelő ruhatár kialakításával. A négy színtanácsadó a négy színtípust képviseli, és megkértük őket, hogy mutassák meg, ők hogyan frissítették fel őszi ruhatárukat a színtípusuknak megfelelően, valamint milyen hasznos tippekkel és tanácsokkal tudnak szolgálni nektek az őszi gardróbfrissítéshez. Ha ismered a saját színtípusodat, akkor görgess a cikkben a neked szóló tanácsokhoz!

 

Varga-Győrik Georgina tanácsai TAVASZOKNAK

A tavasz típus: meleg, világos és élénk

tavasz színtípus

„Az online vásárlás is lehet színtudatos, bár tavasz típusként talán egy kicsit nehezebb dolgunk van, mint a többi színtípusnak: a sárgák, kékek és piros árnyalatok kissé csalókák lehetnek képen, sőt, még az egyes kijelzők is módosíthatnak a színeken. A termékek leírásánál általában megnevezik a színt is, ez már önmagában segítségünkre lehet: ha a szín leírásában szerepel az „élénk” szó – és természetesen meleg árnyalatú a ruha –, akkor már jó úton járunk. Keressük az élénk napsárgát, narancsokat, élénk fű- és almazöldeket! Pirosak közül elsősorban a világosabb árnyalatokat válasszuk, de az „élénk piros” vagy „korallpiros” megnevezés is többnyire tavaszi pirosakra utal.

Óvatosan a kékekkel!

Tavasz típusoknak talán a legnagyobb rizikófaktor online vásárlásnál a kék különböző árnyalatainak kiválasztása. A meleg árnyalatú kékeket kezdő „színtudatosoknak” sok esetben élőben is nehéz megtalálniuk, így az online tér végképp nehezített pálya lehet. Az élénk türkiz árnyalatok szinte biztosan működni fognak élőben is.

tavasz színtípus

Amivel biztosan nem tudunk melléfogni: a sötétkék, a korall, a türkiz és a narancs. A jolly joker navy blue is elég biztonságos választás online vásárlásnál is. Ezeknél a színeknél is érdemes szem előtt tartani a tavasz típus három alaptulajdonságát: keressük mindig a meleg, világos és élénk árnyalatokat!

Mire figyeljenek az egyes altípusok?

Ahogy a többi színtípusnál, úgy a tavaszok esetében is van különbség az egyes altípusok legmegfelelőbb színei között, ennélfogva online vásárlásnál is érdemes szem előtt tartani az altípusok sajátosságait. Élénk tavaszoknak viszonylag könnyű dolguk van, hiszen gyakorlatilag bármi jól áll nekik, ami eléggé élénk és vibráló. Meleg tavaszok válasszák a legaranylóbb, legmelegebb színeket: a sárga és a narancs számtalan árnyalata, valamint a meleg türkizek a lehető legjobbak nekik. Világos tavaszok válasszák a kicsit visszafogottabb, meleg fagyiszíneket: a mentazöldek, meleg világos sárgák, barack árnyalatok, égszínkék és világos türkiz színeket részesítsék előnyben!"

Nézd meg, Gina milyen csodás élénk darabokat válogatott TAVASZ típusoknak!

 

Keszler Ágnes tanácsai NYARAKNAK

A nyár típus: világos, hideg, pasztell

nyár színtípus

"Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével a nyár típusok is hajlamosak kicsit sötétebb színeket választani. A kabátok, dzsekik esetében célszerű semlegesebb árnyalatokat keresni, így az univerzális navy, vagy az acélkék, a grafitszürke és a középszürke jó alapja lehet az őszi ruhatáruk színeinek.

A hideg nyarak ezeket a bázisszíneket kiegészíthetik az élénkebb színeikkel, így például az fuksziával, a meggypirossal, málnaszínnel, élénkebb középkékekkel és türkizekkel.

A lágy nyarak a semleges színek mellé választhatnak például mályvát, szürkéskéket, kékeslilát, "fáradt" rózsaszínt, vagy fakó kékeszöldet.

nyár színtípus

A világos nyaraknak ősszel (is) vigyázniuk kell, nehogy nagyon sötét legyen az öltözeteik összhatása, így érdemes a fagylaltszíneket az őszi öltözetekbe is belecsempészni, például halvány citromsárgával, málnakrém színnel, vízkékkel, halvány orgonalilával, világos azúrkékkel.

Az online vásárlást célszerű azzal kezdeni, hogy elmentjük a nekünk tetsző termékeket, majd a kedvenceket átböngészve végiggondolni, hogy mely darabok lesznek egymással (és a már meglévő őszi ruhadarabjainkkal) leginkább kombinálhatók. A tudatos vásárlással időt, pénzt takaríthatunk meg és a reggeli öltözködésre fordított idő is lerövidül."

Te is NYÁR típus vagy? Akkor kattints IDE, Ági kiválogatta a számodra legelőnyösebb színeket!

 

Kovács Delinke tanácsai TELEKNEK

A tél: hideg, élénk, sötét

tél típus

"A tél típusokra sokszor használják a drámai, feltűnő, hűvös szépség jelzőket, amiket a megfelelő árnyalatok viselésével még fokozni is lehet. Ha a telek ruhatárát magunk elé képzeljük, abban jeges világos árnyalatokat, közepesen sötét és egészen sötét hideg színeket látunk. A telek színei közül néhány árnyalat kiemelve: hófehér, citromsárga, ciklámen, fukszia, tűzpiros, rubinvörös, lilák, királykék, fekete. A feketét szándékosan a végére hagytam, ugyanis a tél típus az, akinek valóban jól áll! Akár egy fekete monokróm szett sem lenne nyomasztó, de a rúzs terén ne legyünk visszafogottak.

tél típus

Ősszel a bőrhatású darabok is előkerülnek, amikkel a telek ruhatárát bátran ki lehet egészíteni. Ezek mellett még a fémes textúrák is szóba jöhetnek, mert nekik még az sem túlzás, ha egy átlagos napot feldobnak némi csillogással és flitterrel. Erős kontrasztokban is lehet gondolkodni, mint például fekete-fehér, fekete-citromsárga vagy lila-citromsárga. A tél típusú nőkön ez is veszettül jól mutat.
Ahogy a mondás tartja, az ördög a részletekben rejlik, így a kiegészítők árnyalata sem elhanyagolható. A teleknek az ezüstből, fehéraranyból, platinából vagy palládiumból készült ékszerek a legideálisabbak. A bizsuk terén pedig ugyanúgy visszaköszönhetnek a már fent említett színek.
A másik oldalról sem szabad megfeledkezni, így azt is fontos megemlíteni, hogy miket érdemes kerülni. Meleg, tört színek, barnás és narancsos árnyalatok előnytelenek lesznek a tél típusoknak!
Ha a telek a saját színeiket viselik, meg sem fog fordulni a fejükben, hogy más árnyalatokkal próbálkozzanak, mert látni fogják, hogy az élénk, tiszta színekben ragyognak!"

Ha TÉL típus vagy, akkor kattints IDE számodra tökéletes árnyalatokért!

 

Kocsis Éva tanácsai ŐSZEKNEK

Az ősz: meleg, mély, telt

ősz színtípus

"Őszként meleg, lágy, inkább sötét színeket viselsz, ahogy én is teszem. Sötét alapszíneink a barna és a sötétkék, világos párjaik pedig a krém, a bézs és a barack. A barna és a sötétkék megkerülhetetlenek az őszök viseletében, a formális öltözködésben mindenképp. A porlepte hatás elkerülése érdekében azonban muszáj  változatos, tarka színekkel kombinálnod őket. A legfontosabb az, hogy az arcod közelében viselj olyan színeket, melyek tényleg illenek az évszaktípusodhoz. Lényegi szempont persze a harmonikus összkép is, erre is figyelned kell.

Mivel az őszöknek az áll legjobban, ha olyan darabokat viselnek, melyekben több saját színük is megjelenik, minta formájában, javaslom, hogy az online vásárlást mindig a felsőtesten viselt mintás darabok - ingek, blúzok, egészruhák - áttekintésével kezdd. Ne kezdj bele a minták színeinek egyenkénti vizsgálatába és attól se riadj vissza, ha van olyan szín is a mintában, ami nem az ősz színe. Ha távolabbról szemléled a ruhát, észre fogod venni, hogy a minták színné állnak össze. Csak erre figyelj, az a fontos ugyanis számodra, hogy az összhatás az ősz típusnak megfelelő legyen.

ősz színtípus

A mustárt, a rozsdát, a narancsot, a (meleg) barnát mindenki felismeri és tudja, hogy jól áll az ősz típusnak. Amikor a webshopban böngészel, tegyél ezekben a színekben néhány ruhát, cipőt a kedvenceid listájára és figyeld meg, illik-e közéjük a kiválasztott darab. Kicsit olyan ez, mint a színkártyád használata. Erre az óvatosságra azért van szükség, mert a különböző eszközök képernyőin a színeket eltérőnek látjuk, s sokszor a szakavatott szem is téved. Ha viszont ezt a módszert használod, könnyebben észreveszed az oda nem illő terméket. Példának okáért: ha nude cipőt keresel és narancs mellé helyezed a kiszemelt darabokat, a rózsaszínes árnyalatokat azonnal ki fogod tudod zárni, hiszen az erős, meleg színhez képest szembetűnő lesz a hidegségük. Ugyanígy a meleg és hideg zöld megkülönböztetése sem könnyű, de ha mustársárga mellé helyezed őket, rögtön kiderül, melyikkel vonzzák és melyikkel taszítják egymást. Az egymással versengő, hasonló színű termékeket is összehasonlíthatod a „kedvencek” ablakban és persze nem csak arra kapsz választ, melyik melegebb, hanem az élénkség és tónus tekintetében is összevetheted őket. Emellett érdemes odafigyelni a konkrét színmegjelölésekre is, a magyar nyelvűre csakúgy, mint a temékkódban gyakran szereplő angolra is.

Az univerzális sötétkék mindenkinek jól áll, őszként azonban tudd, hogy a hideg sötétkékek, melyek élénkebbnek hatnak és lilás fényük van, nem illenek a ruhatáradba. Ezt még képernyőn keresztül is viszonylag könnyű kiszűrni. A sötétkék speciális esete a farmerruházat. Azt tanácsolom, mély kéket válassz, ez nagy eséllyel illeni fog a többi ruhádhoz.

Adj esélyt a sötétbarna helyett a vöröses- és sárgásbarnának, a sötétkék helyett a petrolkéknek és a türkizzöldnek és fedezd fel sokoldalúságukat, használhatóságukat, kombinálhatóságukat. Ne feledd, ősz típusú ruhatárad egy olyan rendszer, amelyben minden illik mindenhez, s csak rajtad múlik, milyen színekre építed öltözködésedet!"

Ha te is ŐSZ típus vagy, kattints IDE, és nézd meg, milyen darabokat válogatott össze Éva a te színeidben!

 

Reméljük, hasznos tippeket találtál őszi ruhatárfrissítéshez. :) Kattints a színtípusodnak megfelelő termékválogatásra!

TAVASZ TÍPUSOKNAK

NYÁR TÍPUSOKNAK

ŐSZ TÍPUSOKNAK

TÉL TÍPUSOKNAK