Ugrás a tartalomra

Trendi élénk színekkel a rosszkedv ellen

Már számos kutatás bebizonyította, hogy a színeknek, amikkel körülvesszük magunkat, hatásuk van a hangulatukra. Ezért gyakori a zöld szín a kórházakban és a gyerekszobákban, mert ez a szín nyugalmat áraszt. Az egyes árnyalatokhoz ugyanakkor több évszázados szimbolika is kötődik, gondoljunk csak a menyasszonyi ruha fehérjére vagy a gyász feketéjére. Ezek a jelentéstartalmak sokszor nem is tudatosulnak bennünk, de hatással vannak ránk, hogyan érezzük magunkat bizonyos színek közvetlen közelében. És a legközelebb hozzánk a ruhánk van, amit viselünk… pontosan ezért nem mindegy, milyen színű ruhákat választunk, mert a közérzetünkre is hatással vannak.

Az olyan bizonytalan, szorongós időszakokban, mint a mostani járványhelyzet, különösen oda kell figyelnünk a mentális egészségünkre is, és olyan tárgyakkal kell körülvennünk magunkat, amik pozitív hatással vannak ránk. Ennek része, hogy otthonunk szép, tiszta és rendezett legyen, kikerüljenek kedvenc képeink a falra, és az is, hogy olyan ruhákat viseljünk, amiket szépnek tartunk és feldobnak minket.

United Colors Of Benetton
United Colors of Benetton

Egy friss kereskedelmi körkép azt mutatja, hogy az emberek önkéntelenül is így döntöttek, ugyanis kimondottan megnőtt a vidám, élénk színű ruhadarabok forgalma, melyek reményt és optimizmust sugároznak. Hódít a napsárga, a tűzpiros, az élénk kék és pink, valamint a csodás zöldek is. Ha belegondolunk, hogy az utóbbi években mennyire megerősödött a natúr színek uralma a divatban (amiket sokan csak „seszíneknek” neveznek), akkor tűnik fel igazán, hogy mekkora változás ez most.  Mi nagyon örülünk neki, mert ezekre az élénk árnyalatokra már ránézni is jól esik. Most pedig körüljárjuk, melyik színnek mi a jelentése és hatása, és melyiket miért érdemes viselni.

 

Csodakékek

A kék a remény és a béke színe, hihetetlenül megnyugtató hatása van. A nyári szezonokban mindig előtérbe kerül, legyen szó akár pasztell, élénk, vagy királykékről. A fürdőruhadivatban is nagy szerepe van és ugye a farmer örök. A divat igazi jolly jokere, mert talán a leginkább uniszex szín az összes közül, férfiaknak és nőknek egyaránt jól áll. A kék megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért sokszor használják logókban, de a munka világában is fontos tényező ez a tulajdonsága: állásinterjúra például kiváló választás!

kek

Reneszánszukat élő lilák

A lila sokszor megosztó szín, vannak, akik elvből elutasítják, holott annyi árnyalata van, hogy egészen biztos mindenki találna olyat, ami illene ruhatárába. A lila nemességet, eleganciát tükröz, valamint rendkívül nőies szín. Az idei tavaszi szezonra sok divatház az orgonalilát tűzte ki első számú divatszínnek, és ez nem véletlen. Nagyon kellemes, megnyugtató, ugyanakkor rendkívül kifinomult hatása van. A lilához kapcsolódik némi titokzatosság és izgalmas érzet, ezért a kreatív emberek gyakran használják, mert ők szeretnek külsejükben is különlegesek lenni. Szerintünk ez mindig szuper üzenet: merj különbözni, tehát vállald be a lilát!

lila

Természetes zöldek

A zöld az élénk színek közül az, ami a leggyakrabban jelenik meg a természetben, ezért ösztönösen közel érezzük magunkhoz. A divat számos lehetőséget kínál, hogy változatosan jelenítse meg nyári ruhadarabokon, gondoljunk csak a trópusi mintákra, levél- és virágmintákra. A zöldet a divatban és a lakberendezésben is nagyon szeretik, mert nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, az egészséget, megújulást és harmóniát szimbolizálja. Mivel ennyi pozitív asszociáció kötődik hozzá, mi is csak javasolni tudjuk, hogy viseljétek minél gyakrabban!

zold

Vidám pink

Talán a rózsaszín és a ciklámen azok a színek, amik a legmarkánsabban az egyik nemhez kötődnek. Pedig férfiaknak is nagyon jól tud ám állni egy halványrózsaszín ing vagy kötött pulóver, amennyiben bevállalják! De ha már a pink „csajos” az általános vélekedés szerint, akkor viszont használjuk ki a női energiát, amit sugároz! Érzéki és szenvedélyes szín anélkül, hogy túl agresszív lenne, valamint magabiztosságot sugall. Élénk változatai rendkívül vidámak és pozitívak, egyike azon színeknek, amiktől jó kedvünk lesz, ha ránézünk. A sportruházatban és a fürdőruhadivatban mindig fontos szerepe van, de egyre inkább helyet követel magának az alkalmai és formális ruházatban is, például csodás fukszia blézerek hódítanak idén tavasszal.

pink

Dögös piros

A piros egyértelműen az erő és a magabiztosság színe. Ezt onnan is lehet tudni, hogy sokszor halljuk, hogy egyes emberek „nem mernek” pirosat viselni, azt érzik, hogy nekik túl sok. Pedig hihetetlen hatása van, az összes szín közül talán a legerősebb, azonnal magára irányítja a figyelmet. A piros (különösen az élénk tűzpiros) önbizalmat és vonzerőt kölcsönöz a viselőjének, valamint nagyon dinamikus és erőteljes szín, gondoljunk csak a Baywatch fürdőruhákra. A piros szexi is, mert a a szerelmet és szenvedélyt szimbolizálja, ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van. Ezért mondják sokszor, hogy a pirosat tudni kell viselni, tény, hogy annak nem való, aki szeret észrevétlen maradni. Viszont mindenképpen érdemes kíséretezni vele, mert abból a hatásból, amit kivált az emberekből, bárki önbizalmat meríthet.

piros

Napsárga

Az élénk sárga a nyári vakációk hangulatát idézi, vidámságot, jókedvet, melegséget és energiát sugall, valamint optimizmust és boldogságot áraszt. Ha ennyi pozitív érzet kapcsolódik hozzá, akkor vajon miért idegenkednek sokan a viselésétől? Talán azért, mert abból indulnak ki, hogy a sárga nem áll jók nekik, holott a lilához hasonlóan ebből is csak a megfelelő árnyalatot kell megtalálni, ami számunkra előnyös. Ha ez megvan, akkor rendkívül üde és fiatalos hatást kelt, és szerintünk már csak ezért is megérdemel egy esélyt.

sarga

 

Reméljük, beindítottuk a fantáziátokat ezzel a cikkel, és ki fogtok próbálni olyan színeket is, amiket eddig még esetleg nem. :) Termékválogatásunkban pedig számos trendi darabot találtok a legvidámabb divatszínekben, nézzetek körül ITT!