Ugrás a tartalomra

2014 a divatban

2014 a divatban egyértelműen a változások éve volt. Új tervezőket köszönthettük a legnagyobb divatházak élén, lélegzetelállító és forradalmi új kollekciók, meglepő trendek és merőben új irányvonalak a divat világában. Ahogy visszatekintünk az elmúlt évre, a mérföldkövek mellett ott van a sok apróbb változás is, melyek hosszú távon talán még nagyobb jelentőséggel bírnak majd, sőt egyes meghatározó áramlatoknak talán most tettük meg az első lépéseit...de nézzük meg szépen sorban, hogy szerintünk mitől volt fontos és különleges divatszempontból a tavalyi év.

2014normcore01

Normcore: rögtön az év elején felbukkant egy nagyon különös divatirányzat, amikor az válik divatossá, ami kicsit sem divatos. Sokan furcsállották, nem értették a dolgot, hiszen akkor ez most azt jelenti, hogy azok válnak divatikonokká, akik a legkevésbé sem foglalkoznak a divattal? A divat az ellentmondások terepe sokszor, és ezt tökéletesen bizonyítja a normcore térhódítása is.

2014lupita01

Lupita: a 12 év rabszolgaság fiatal színésznője, Lupita Nyong’o 2014 egyik legmeghatározóbb divatikonja volt. Kifogástalan divatérzékével, finom, hercegnős megjelenésével és egy cseppnyi pimaszsággal egészen egyedi stílust alakított ki. Az Oscar gálán viselt álomszép halványzöld Prada ruháját nem fogjuk egyhamar elfelejteni.

2014moschino01Jeremy Scott a Moschino-nál: amikor kiderült, hogy az excentrikus designer lesz a Moschino új vezető tervezője, rögtön sejthető volt, hogy ez egy forradalmian új korszak kezdetét jelzi az olasz divatház számára. Jeremy Scott bemutatkozása a Moschino élén viszont minden képzeletet felülmúlt: gyorséttermek, popkultúra és figyasztási termékek által inspirált első Moschino kollekciója nagy port kavart, és igazi bravúr, hogy még erre is rá tudott tenni egy lapáttal, a következő, Barbie által inspirált kollekciójával.Szintén idén mutatkozott be Nicolas Ghesquière a Louis Vuitton élén, ő a divatház elegáns tradícióit viszi tovább.

Chanel : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2015Karl Lagerfeld újításai: bár a Chanel nem köszöntött új vezető tervezőt a divatház élén, Karl Lagerfeld mint mindig, most is pontosan tudta, hogyan újítsa meg a nagy múltú divatház stílusát. Szupermarketes bemutatójára éppúgy emlékezni fogunk, mint a sportcipős haute couture kollekciójára, valamint a feminista tüntetéssé alakuló őszi divatbemutatójára.

Alexander Wang H&M kollekciója: a H&M designer kollekciói mindig nagy érdeklődésre tartanak számot, nem volt ez idén sem másként, amikor kiderült, hogy ezúttal a fiatal tervezővel dolgoznak együtt. Alexander Wang egy rendkívül egyedi sport luxe kollekciót alkotott, edzőruhák által inspirált darabjai egészen újszerű módon csempészik bele a sportpos vonalat ruhatárunkba.

Oscar De La Renta - Runway - Mercedes-Benz Fashion Week Spring 2015Búcsú Oscar de la Rentától: 2014-ben a divatvilág az egyik óriását veszítette el, a nőiesség szakértőjeként ismert Oscar de la Rentát. Utolsó kollekciója tökéletesen megtestesíti mindazt, ami a tervező munkáit igazán különlegessé tette: színpompás, életigenlő, kifinomult, romantikus és határtalanul nőies darabok voltak ezek, melyekben minden nő valódi hercegnőnek érezheti magát.

Transznemű modellek a kifutón: olyan mérföldköve ez a divatnak, aminek a hatásai hosszú távon lesznek igazán érezhetők, éppen ezért nagyon fontos megemlíteni, hogy a szórakoztatóipar után már a divatvilágban és bizonyították a transzneműek, hogy helyük van, és éppúgy van létjogosultságuk, mint a női és férfi modelleknek.  Jól mintázza ezt Andreja Pejic története, aki sikeres férfimodell volt, Jean Paul Gaultier és Marc Jacobs kifutóin szerepelt, most pedig női modellként folytatja pályafutását.

A változatos 2014 után mi már alig várjuk, mi mindent tartogat a divatvilág számára2015. Újabb meglepetésekre, feledhetetlen kollekciókra és friss tehetségekre számítunk. Figyelünk majd, hogy minden fontos eseményről hírt adhassunk nektek itt, a The Daily Issue-n.


A képek forrása: Gettyimages