Ugrás a tartalomra

Így tegyél rendet ruhatáradban!

A tavasz az otthoni szelektálás, rendrakás időszaka is, és van egy olyan területe, amire különösen érdemes ilyenkor időt és energiát szánni: ez pedig ruhatárad átnézésre, melyre most tökéletes alkalom is nyílik. Használd ki az otthon töltött órákat, mert ez egy annyira hasznos tevékenység, amiért nagyon hálás leszel magadnak később, hogy elvégezted.

g

Szeretnénk segíteni, hogy ne csak találomra ess neki a szekrényednek, és hajíts ki mindent az ágyadra, hogy utána enyhe pánikrohamot kapva a gyűrött kupac fölött vakargasd a fejed, hogy „kellett ez nekem?". Ezért adunk néhány irányelvet, hogyan csináld jól. ?Az eredmény pedig egy ilyen szép rendezett és átlátható ruhásszekrény lesz. Tetszik a látvány? Akkor jelöld ki ezt célnak most hétvégére, meglátod, még élvezni is fogod!

g

Haladj a 3 alapelv mentén: átnézés – szelektálás – átrendezés, de máris mondjuk ezt kicsit részletesebben:

Nevezzük át a folyamatot: ismerd meg a ruhatáradat!
Ha számodra is ismerős a jelenség, amikor váratlanul a szekrény aljáról előkerül egy rég nem látott, és már szinte elfeledett ruha, akkor már érted is, miért érdemes így nevezni ezt a dolgot. ? A mindennapi rohanásban sokszor nem a helyükre kerülnek vissza a dolgok, a rendetlenségnek meg sajnos megvan az a tulajdonsága, hogy exponenciálisan növekszik… tekints tehát erre a folyamatra egy izgalmas felfedezőtúraként, aminek a végén egy teljesen rendezett, átlátható és strukturált ruhatár a jutalmad, ahol pontosan fogod tudni mit hol keress.

g

Szánj rá egy napot!
Lehet, hogy sokkal gyorsabban megleszel vele, de ez nem az a feladat, aminek a napi munka befejeztével, sötétedés után érdemes nekikezdeni. Kezdd azzal a következő hétvégét, hogy mindenekelőtt ezt megcsinálod! Most úgysem csábítanak szabadtéri programok, kirándulások, jó idő, vagy bármi, ami ezt háttérbe szorítaná. Gondolj arra, hogy a következő hetet úgy fogod indítani, hogy egy ilyen nagy projekt már a hátad mögött van.

Marie Kondo tanácsával
Ne csak pakolj, hanem szortírozz is! Ez sokszor nehéz, de hívd segítségül Marie Kondo módszerét, ami azon alapul, hogy csak olyan tárgyakat tarts meg, amik örömet okoznak. Ez fokozottan igaz a ruhákra is! Legyen az a fő szempont, hogy jól áll-e, szívesen viseled-e, jól érzed-e magad benne, szereted-e azt, aki visszanéz rád a tükörben!

Ha már idejét sem tudod, mikor vetted fel, és most sem éget a vágy, hogy kilibbenj az utcára egy ruhában, akkor valószínűleg nincs is rá szükséged, mert nem okoz örömet, nem igazán érzed jól benne magad. Tedd a „kiszortírozni” kupacba, később rátérünk, mi legyen ennek a sorsa.

g

Na de hogy döntöm el, hogy jól áll-e egy ruhadarab?
Ha már egyszer megvetted, akkor biztosan azt gondoltad, hogy jó döntés, tehát ez a pont elsőre ellentmondásosnak tűnik, de nem az! Lehetett ajándék, impulzusvásárlás, „akkor jó ötletnek tűnt” -kategóriás egy ruhadarab, ami valójában nem előnyös neked. Ezt most is megvizsgálhatod, csak hívd segítségül a színtípus és az alkattípus szerinti csoportosítást! Azért fontos ezt tudni, mert úgy tudod kihozni magadból a legjobbat, ha saját szín- és alkattípusodhoz illő darabokat választasz, úgy fogsz igazán ragyogni. Ezzel a témával már mi is behatóan foglalkoztunk Lakatos Márk segítségével,  aki nagyszerű tippeket és öltözködési javaslatokat adott minden típusnak, olvasd el posztjainkat!

Ha mindezt átgondolod, és a kérdéses ruhákat most újra felpróbálod, és friss szemmel megvizsgálod, hogy tényleg előnyös-e az alakodhoz, valamint jól áll-e neked a színe, akkor könnyebben döntesz majd a sorsáról. Te mennyire ismered a szín- és az alkattípusodat? 

Rend a lelke mindennek
Ahhoz, hogy tartós rend maradjon a ruhásszekrényedben, helyezd új alapokra a rendszeredet. Fontos, hogy minden egyes darabot vegyél elő, és gondold át, hol lenne a legjobb helye és mi lenne neki az ideális tárolási megoldás. Alakítsd ki úgy tárolási szisztémádat, hogy a végeredmény átlátható és számodra praktikus legyen.  Ruhákat színek szerint, táskákat méret szerint, sálakat picire összehajtogatva, és így tovább.

g

Gondolj a kiegészítőkre is!
Igen, a gardróbrendezés nem áll meg a ruházati termékeknél, ott vannak még a táskák, lábbelik, övek, sálak, kendők, sapkák, kalapok, kiegészítők… Gondold át mindegyiknek a tökéletes helyét, és úgy kezdj neki a válogatásoknak. Cipőket és táskákat például nagyon fontos úgy tárolni, hogy ne nyomódjanak össze. Mit szólsz ehhez a cipősszekrényhez? ? Csodás, igaz? A rendezettsége bármilyen lábbelikkel megvalósítható!

g

Állapítsd meg, mi hiányzik!
Ha a ruhatárad már rendezett és átlátható, és gyűjteményed minden darabja szem előtt van, akkor gyorsan látni fogod mi az, ami esetleg hiányzik. Egy jó ballonkabát, egy minőségi edzőcipő esetleg egy kényelmes jóganadrág? Írj ezekről a darabokról egy listát, majd nézz körül kedvenc webshopod kínálatában, így már célirányosan csak azokat a dolgokat keresve, amikre tényleg szükséged van!

g

Na és mi legyen azzal, amire már nincs szükségem?
A táskák és a cipő között bizonyára volt olyan, amitől fájó szívvel bár, de jobb megválni, mert már annyira kopott, szakadt vagy elhasználódott, hogy nem igazán adnád oda másnak sem. A ruhák között azonban bizonyára sok lesz, amik még teljesen jó állapotban vannak, de te már mégsem fogod hordani őket. Ezeket csomagold most el szépen összehajtogatva, és tedd el őket egy olyan helyre, ahol nem lesznek útban. Akár a bőröndjeibe is teheted őket, hiszen azokat most egy darabig nem fogod tudni használni. Amikor már alkalmas lesz kimozdulni, akkor felajánlhatod egy jótékonysági szervezetnek, de elviheted őket majd egy gardróbvásárra is. Ezek a vásárok nagyon jó alkalmat nyújtanak arra, hogy jó helyre kerüljenek azok a ruhák, amiket már nem használsz, ami pedig itt sem kel el, az mehet adományba.

g

+1 ninja tipp:
Most rend van a szekrényedben, de mi lesz fél év múlva? Jó lenne, ha sikerülne a rendet meg is őrizni, és nem felhalmozni újabb felesleges dolgokat. Ehhez az akasztósszekrény kapcsán van egy szuper tippünk. Most minden vállfa egy irányba néz, igaz? Amikor egy ruhát kiveszel, hordod, kimosod, kivasalod, majd visszateszed a szekrénybe, úgy akaszd vissza, hogy megfordítod a vállfáját! Fél év után nézz rá a szekrényre, és azokat a ruhákat, amiknek a vállfája nem fordult meg, nézd át. Ez azt jelenti, hogy fél éve hozzájuk sem nyúltál…

Hogy tetszett? Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a ruhatár rendezéshez. ? Tekintsétek ezt most egy izgalmas kihívásnak, vágjatok bele az otthon töltött hétvégék egyikén, majd élvezzétek a szép, rendezett gardrób áldásait!

g