Ugrás a tartalomra

Kedvenceink a londoni divathétről – 2017 tavasz/nyár

A nemrég befejeződött londoni divathét – mely a 2017-es tavasz/nyári trendeket mutatta be – tökéletesen bebizonyította, mitől is olyan különleges minidig a brit divathét. Azért, mert elsősorban a szabadságról és a változatosságról szól, merészebb, őrültebb és eklektikusabb, mint bármelyik másik divathét. Itt bármikor érhetnek minket váratlan meglepetések, forradalmi kollekciók bemutatkozásának lehetünk szemtanúi, és még olyasmi is előfordulhat, hogy egy bemutató teljesen szembemegy a mai trendekkel és inkább a divattörténet egy korszaka előtt tiszteleg. Most pedig nézzük meg azokat a kollekciókat, melyek izgalomban tartották a divatrajongókat az elmúlt napokban! Számunkra ezek voltak a londoni divatét csúcspontjai:

Burberry

collage burberry01

A divathét egyik legfontosabb bemutatója tulajdonképpen egy kakukktojás volt. Christopher Bailey új koncepciója alapján ugyanis a Burberry divatház most nem a következő szezonra szánt kollekcióját mutatta be, hanem az aktuális, 2016-os őszi/télit, melyet a bemutató után azonnal meg is lehetett vásárolni. A tervező úgy gondolta, hogy ezzel az újszerű megoldással közelebb hozza vevőit a márkához. Maga a show pedig egy lenyűgöző reprezentációja volt a különleges, művészi igényű, mégis tökéletesen viselhető, jellegzetes brit stílusnak, amit a Burberry mindig is képviselt. Az ihletforrás Virginia Woolf Orlando című könyve (és az ebből készült filmadaptáció) volt, mely egy fiatal költőről szó, aki úgy utazik az időben, hogy egyszer nőként, egyszer pedig férfiként születik újjá. Így megjelentek a  múltat és jelent valamint a férfias és nőies stílust összekötő kollekcióban az Erzsébet-kori gallérok és mini táskák, ugyanakkor napjaink olyan divatklasszikusai is, mint az irhakabátok vagy a nagyméretű pulóverek. A pizsama stílusú ruhadarabok pedig egy kis sajátos ízt adtak a kollekciónak. A Burberry rajongói biztosan imádni fogják a fodros blúzokat, parka kabátokat és klasszikus trenchcoatokat is.

Temperley London

collage temperley london01

Be kell vallanunk, hogy az idei divathetek kínálatából egyelőre a Temperley London 2017-es tavasz/nyári kollekciója az abszolút kedvencünk. A divatház egy csodálatosan élénk és vidám, kicsit őrült hippi világot hívott életre, mely látványos tisztelés a fesztiváldivat előtt. Az optimizmust és nőiességet sugárzó darabok álomszép nyári színekben készültek, látványos minta a mintán – megoldásokkal, és könnyed lezser fazonokkal. Azonnal elfogadnánk bármelyik darabot ruhatárunkba. Imádtuk a lenge, nyakbaakasztós maxiruhákat, a nosztalgikus hangulatú blúzokat, álomfogó mintákat, az élénk színű platformos szandálokat és a változatos hippi-inspirációkat. A Temperley London új kollekciója természetes játékosságot, fiatalos lendületet és frissességet csempészett a kifutóra, és ezeket a ruhákat elnézve már alig várjuk a nyarat!

Erdem

collage erdem01Az Erdem show-ja nosztalgikus és történelmi hangulatot árasztott, ami nem is volt véletlen, hiszen egy egészen konkrét történelmi esemény inspirálta a tervezőt. Ez pedig nem más volt, mint egy 1642-es hajókatasztrófa, melynek során Jean Kerr, Roxburghe hercegnőjének teljes ruhatára a tenger mélyére süllyedt. Az Erdem kollekció is olyan volt, mint a múltban, régi korok divatjában való elmerülés, valamint egy már elfeledett kor felszínre hozatala a mai modern divat igényei szerint. Ezért a bemutatót főleg a selymek, csillogó, luxus minőségű anyagok, platformos cipők és különleges kalapok határozták meg, valamint olyan díszítések, mint a szalagok, virágminták, koronával és római számokkal díszített motívumok. Egyes ruhák olyan hatást keltettek, mintha egyenesen egy divattörténeti múzeum tárlatból származnának.

Topshop Unique

collage topshop unique01

A ready-to-wear márka ismét egy nagyon szerethető és viselhető kollekciót alkotott, olyat, amivel könnyű azonosulni. A ruhákat a nyolcvanas évekbeli London őrült éjszakai élete inspirálta, melyet olyan szórakozóhelyet határoztak meg, mint a Camden Palace vagy a Blitz. Ebben az időszakban az exhibicionizmus volt a brit divat mozgatórugója, ezt azonban a Topshop fellazította friss kollekciójában egy kis könnyed nőiességgel és visszafogottan szexi darabokkal. A Topshop is követi a Burberry-t az új eladási koncepcióban, bár az ő esetükben csak a kollekció egyes darabjait lehetett azonnal a bemutató után megvásárolni, de ezek a darabok biztosan megtalálták tökéletes helyüket a divatrajongók őszi-átmeneti ruhatárában.


A képek forrása: Getty Images