Ugrás a tartalomra

Kedvenceink a milánói divathétről – 2017 tavasz/nyár

Az idei divathetek talán legnagyobb kérdése az, hogy mi lesz a divatbemutatók jövője. A hagyományos megjelenítés a kifutón vonuló modellekkel már tényleg a múlté, és minden tervezőnek új prezentációs formákat kell kitalálnia, ha fel akarja kelteni új generációs vásárlóközönségének érdeklődését? És a divathetek alatt a jövő kollekcióit érdemes bemutatni – ahogy az eddig is tették- vagy aktuális szezonos kollekcióikat, melyeket a vásárlók azonnal meg is vehetnek a bemutatót követően? Hogyan tartsanak lépést az átalakulóban levő divatvilág megváltozott kihívásaival a tervezők? Olyan kérdések ezek, melyeket csak a jövő fog megválaszolni, ebben az átmeneti időszakban még minden divatház és tervező keresi a maga útját. A nemrég befejeződött milánói divathéten mindez tökéletesen megmutatkozott. A tervezők egymást túllicitálva igyekeztek minél szokatlanabb és látványosabb bemutatókat színre vinni, rengeteg meglepetéssel, show elemmel, és olyan modell-legendák szerepeltetésével, mint Naomi Campbell vagy Lauren Hutton. A látvány és a show mellett természetesen a kollekciók sem voltak másodlagosak, az olasz tervezők számos különféle interpretációban mutatták be a rájuk jellemző dolce vitát, melyet a 2017-es tavasz/nyári szezonra hangoltak. Összegyűjtöttük nektek a kedvenc bemutatóinkat az olasz divathétről.

Bottega Veneta

bottega veneta01

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnunk a Bottega Veneta bemutatót, így fogalmaznánk: “múlt és jelen találkozása”. Gondoljunk csak arra a fantasztikus, show-záró pillanatra, amikor Lauren Hutton és Gigi Hadid egymásba karolva vonult végig a kifutón, időtlen eleganciát tükröző outfitekben. Csodás látvány volt, az üzenet pedig egyértelmű: a divat mindenkié. Tomas Maier tervező így fogalmazott: “Én soha nem egy adott korcsoportnak tervezek. Elutasítok bárminemű beskatulyázást, akár bőrszín, akár életkor, akár bármilyen más alapon történik.” Ennek megfelelően a kollekció is gyönyörű, letisztult, egyszerű vonalú, időtlen és szezonokon átívelő stílusú ruhadarabokat vonultatott fel, melyben elegáns ingruhák, kabátruhák, nadrágkosztümök, kötöttek és egy kellemes, natúr színpaletta hirdették a designer filozófiáját.

Gucci

Gucci Alternative Views - Milan Fashion Week Spring/Summer 2017

A legújabb Gucci kollekció a hetvenes évek atmoszféráját keltette életre, de némi sötét, melankolikus aláfestéssel. Hatalmas platformos cipők, popkulturális utalások és a reneszánsz Velence hangulata határozta meg a bemutatót, melyben összeállt Alessandro Michele rendkívül egyedi víziója. Számos izgalmas részlet és innovatív megoldás színesítette a kreációkat, mint például a platformos cipők, melyekben egy lapos talpú szandál rejtőzött. A designer művészi kreációi helyenként már az haute couture szintjét képviselték a látványos kalapoktól kezdve a hímzéseken át az aranyozott részletekig.

Dolce & Gabbana

dolce gabbana01

A legendás tervezőpáros készen áll a változó divatvilág legfrissebb kihívásaira, melyet a közösségi média és vásárlók új generációja ural. Jól mutatja ezt, hogy új divatbemutatójukhoz, melyben táncosok, modellek és látványos díszítések játszották a főszerepet, az első sorba Instagram sztárokat ültettek – a legfiatalabb generációból. Kollekciójuk az olasz életöröm tökéletes megtestesülése volt vidám mintákkal (ételeket, tésztát és fagylatot ábrázoló mintákról beszélünk!), gyönyörű díszítésekkel és flitteres kabátokkal. Még a hamisítványipar (mellyel az olasz divatnak nap mind nap harcolnia kell) is megkapta a magáét: hatalmas D&G logós pólóik ironikus utalásnak is tekinthetők, igazán friss ötlet volt!

Versace

versace01

Donatella Versace legújabb prezentációja a női erő dicsőítése volt. A női erő pedig nem csupán fizikai erőt jelent, hanem, szellemi, spirituális erőt, testvériséget is, amiben egy energikus és öntudatos nő megmutatkozhat. Ruhái így számos sportos elemre épültek, és különböző korú és alkató modellek mutatták be őket (Naomi Campbelltől Gigi Hadidig), mellyel azt üzenete, hogy a női szépség mennyire sokféle lehet. A sportosan nőies kollekcióban találunk nylon kabátokat, parkákat, leggingseket, szűk pólókat, vastag talpú szandálokat és szexi, aszimmetrikus, felsliccelt szoknyákat is. A klasszikus Versace elemek, csak most egy új, friss, sportos és szexi interpretációban.

Prada

prada01

A Prada bemutató egy nagy és látványos retro ünnep volt, melyben a kilencvenes évek minimalizmusától kezdve megjelent a húszas, harmincas és a negyvenes évek stílusa is. Miuccia Prada időtlen kollekciót akart alkotni, mely olyan hatást keltett, mintha visszautazott volna az időben, minden korszakból kicsemegézte volna azokat az elemeket, melyek a legjobban tetszettek neki, majd egy egészen új kontextusban és összefüggésben mutatta volna be őket. Imádtuk a bézs lapruhákat- és szoknyákat, a pizsama stílusú darabokat, a tollas díszítéseket, geometrikus mintákat, különböző mintatársításokat, platformos cipőket és borítéktáskákat. Az eredmény egy nagyon izgalmas, eklektikus, de rendkívül nőies mix lett.


A képek forrása: Getty Images