Ugrás a tartalomra

Szezonális kedvencünk: a skótkockás

A 2013-as őszi-téli szezon divatheteinek kifutóin már láthattuk a kockás ruhadarabok előretörését, azóta pedig ez a minta meghódította az üzleteket is. Szinte minden márka kínálatában uralkodó szerepet töltenek be a különböző kockás mintás darabok, de ezekből is kiemelkedik egy: a skótkockás, vagyis a tartan.

A tartan eredetileg a skót klánok gyapjúszövetből készült viseletének jellegzetes mintája volt, de a divatvilág hamar felfedezte ezeket a színes, függőleges és vízszintes csíkok keresztezéséből született mintázatokat. Ma már nem csupán a ruházatban hódít, hanem a használati tárgyak divatjában és a lakberendezésben is, asztalterítők, függönyök és tapéták is gyakran készülnek skótkockásból.

Ebben a szezonban nincs olyan ruhadarab, amin ne lehetne elképzelni a tartan mintát, és a férfidivatban is üde színfolt ezen a télen. A női ruhatárakban pedig a fantáziának semmi nem szabhat határt, ingek, kabátok, blézerek, ruhák, táskák , cipők vagy akár a pólók is egészen új életre kelnek ezekkel a kockás mintákkal. Tartsuk szem előtt, hogy ez egy nagyon markáns minta, ezért szolidabb, egyszínű darabokkal kombináljuk. Egy kockás blézer egy egyszerű, szűk fazonú fekete farmerrel és bőr bokacsizmával kiegészítve nagyon jól mutat, és ékszerekből is választhatsz hozzá pár szolidabb darabot.


Getty Images – Andreas Rentz/ Pier Marco Tacca/ Pascal le Segretain/ Peter Michael Dills/